Martin Henze: Qeveria e Mafias Rama dhe Veliaj -

Martin Henze: Qeveria e Mafias Rama dhe Veliaj

Nga Martin Henze, Këshilltari i CDU-së gjermane

Rasti aktual i kryebashkiakut Veliaj, i cili dyshohet se jo vetëm është konfirmuar në një zgjedhje të paligjshme lokale, por tani dyshohet gjithashtu se ka bashkëpunuar me mafien, do të ketë pasoja serioze për stabilitetin e institucioneve shqiptare, por edhe për të ardhmen të qeverisë shqiptare dhe për mbajtjen e zgjedhjeve parlamentare në prill 2021.

Demokracia: qeverisja e njerëzve nga njerëzit për njerëzit.

Lidhja e padiskutueshme midis pastrimit të parave, burimit kryesor të financimit të terrorizmit ndërkombëtar, aktiviteteve kriminale dhe krimit të organizuar tashmë ka çuar në faktin se në Shqipëri jo vetëm korrupsioni është zgjeruar masivisht nga ekzekutivi, por gjithashtu që ekzekutivi nuk mund të rishikohet më nga gjykatat e zakonshme, nuk ka siguri juridike në Shqipëri, pasi gjykatat supreme janë vendosur në mënyrë jofunksionale nga qeveria. Shqipëria është bërë vendi më i korruptuar në Evropë dhe i përket klubit të 20 vendeve më të mëdha të pastrimit të parave në botë që nga viti 2020.

Politikisht përgjegjës për këtë rritje të veçantë – figurat kryesore është qeveria e Ramës, Veliaj. Akuzat aktuale ndaj kryetarit të paligjshëm të Tiranës, Erion Veliaj, i cili u zgjodh në një zgjedhje të paligjshme lokale në 30 qershor 2020, duhet parë gjithashtu në këtë kontekst. Ai akuzohet se ka lidhje biznesi me mafian kur lëshon leje ndërtimi. Edhe sipas OSBE-së, lejet e ndërtimit në Tiranë / Shqipëri mund të merren me para.

Personi Veliaj nuk është një rast i izoluar, në administratën Rama. Kështu që në vitin 2019 ndodhi çështja e Ministrit të Brendshëm kriminal Tahiri, një mik shumë i ngushtë i Ramës, i cili fillimisht duhej të dënohej me 12 vjet burg, pasi këshilloi që do të derdhte fasulet, ky dënim u shndërrua në 3.5 vjet provë , ose Kryeministri Rama, i cili akuzohet për përfshirje në manipulimin masiv të zgjedhjeve parlamentare 2017.

Fatkeqësisht ky është realiteti i trishtuar në vitin 2021 në Shqipëri. Shqipëria është bërë shteti i parë policor në Evropë. Kryetarë të shumtë të bashkive të organizatës qeveritare Rama janë identifikuar si kriminelë në vitet e fundit. Shtypi ndërkombëtar flet për një qeveri mafioze.

Ambasadori i BE Soreca, në Shqipëri, një mbështetës i madh i reformës ligjore që braktisi të gjitha funksionet e një shteti kushtetues dhe krijoi një shtet policor në Shqipëri në 2018, duket plotësisht i mbingarkuar.

Një departament antimafia, SPAK, u krijua në vitin 2020 për të hetuar. Një ëndërr e ëndërruar, si mund të kryhen hetimet në mënyrë objektive dhe sipas shtetit ligjor në një shtet kushtetues jo funksional?

Prokurorët dhe oficerët e policisë të cilët ishin arrestuar për shkak të manipulimit të zgjedhjeve parlamentare nga anëtarët e qeverisë u desh të strehohen dhe të aplikojnë për azil në Gjermani dhe Zvicër.

Rasti aktual i kryebashkiakut Veliaj, i cili dyshohet se jo vetëm është konfirmuar në një zgjedhje të paligjshme lokale, por tani dyshohet gjithashtu se ka bashkëpunuar me mafien, do të ketë pasoja serioze për stabilitetin e institucioneve shqiptare, por edhe për të ardhmen të qeverisë shqiptare dhe për mbajtjen e zgjedhjeve parlamentare në prill 2021.

Vendi po merr miliarda euro në kredi dhe grante nga BE dhe jashtë për të mbështetur rindërtimin pas tërmetit të 26 nëntorit, menaxhimin e pandemisë COVID-19 dhe projekteve të tjera të infrastrukturës. Përdorimi i duhur i këtyre fondeve për popullsinë e varfër shqiptare, nga qeveria Rama nuk sigurohet më.

Eshte koha që bashkësia ndërkombëtare të marrë iniciativën dhe të parandalojë me forcë dhe me efikasitet një Kolumbi të dytë në Evropë nën qeverinë Rama dhe Veliaj.

Henze: Albania 2021 – Mafia Government Rama and Veliaj.